Намира се в град Тополовград, на ул.Странджа 9, където е къщата и склада на пчелните продукти. Самото стопанство е високо в Сакарските гори, откъдето пчелите събират най-ароматния прашец. Семейство Панови с много труд и любов се грижи за кошерите, затова и медът, който добиват, истински еликсир.
Животновъдна ферма от района на Свиленград. Семейството на Велина и Павлин през 2018 г. стартират с 9 юници, а днес вече са горди собственици на цяло стадо. Във фирмения магазин в Свиленград предлагат екологично чисто, младо, телешко месо и колбаси с вкус от едно време. Кравите са свободно пасящи по поляните на Южен Сакар, а при отглеждането им не се използват антибиотици, хормони или химикали.
Явор Илиев е земеделски производител от 2007, когато стартира със стадо овце. През годините отглежда овце, коне и крави в землището на село Студена, където стопанисва обработваеми земи и пасища. С подкрепата на своето семейство сега отглежда 200 дка бадеми. Произвежда бадеми и на ишлеме тахан от собствена ядка.
В бутиковата изба на двамата любители на виното Иван и Костадин се прави вино от сортовете Мерло, Сира, Димят и Червен мискет. На любителите на виното се предлагат дегустации в избата (засега). Предстои да се изгради и специална дегустационна зала.
В село Горно поле семейството на Бети и Ники отглеждат стадо от над 1800 крави от породите Родопско късорого и Сиво искърско говедо, посрещат гости в своята къща и в семейния цех произвеждат продукти от телешко месо, включително колбаси, пастет, месо в буркани, бульон и мн.др.
Ферма за млечно говедовъдство и мандра в село Момково до Свиленград. Собствениците Николай и Росица отглеждат млечни крави порода Жарсе и с добиваното от тях мляко правят сирене и кашкавал, които могат да бъдат закупени директно от мандрата или от магазинната мрежа в Свиленград.
През 2024 г. ЗП Митко Михайлов добива своя биологичен мед основно от облепиха, което му придава уникален вкус и аромат. Други растения в района на неговите кошери са комунига, детелина и акация. Пчелните продукти се предлагат всяка събота на земеделския пазар в Харманли.
Камен Бакърджиев е ландшафтен архитект по образование и творец по призвание. Освен цветята, които са негова страст, Камен рисува и изработва сувенири на различна тематика. Живее в село Орешник, където са и оранжериите с цветя.
В полите на Източни Родопи, в село Орешец, семейството на Величка и Пламен произвеждат пълномаслено краве сирене, кашкавал и катък от своите крави порода холнщайн. От 2010 г с много труд и любов двамата създават качествени продукти по БДС, които могат да се намерят в магазинната мрежа на Хасково, Харманли, Любимец, Димитровград и Стара Загора, както и на общинските пазари в Тополовград и Ивайловград.
Мандрата в село Главан произвежда бяло саламурено сирене – краве, овче и смес и овчи и крави кашкавал. Мандрата предлага и собствени рецепти на кашкавал със смокини, шафран, шамфъстък, маслини и люти чушки. Майсторката – млекарка на Заара твори млечните вълшебства с много любов и без компромис в качеството.
Павлина и нейната дъщеря Даниела съхраняват семейната традиция като правят ахчак (катък) от овче мляко по традиционна рецепта, пазена десетилетия в тяхното семейство. Ахчакът се прави само от мляко и сол, не съдържа изкуствени консерванти и ако посетите фермерското изложение на фестивал на царския орел, ще разберете от самите тях как се случва тази магия.
Семейство Чавдарови се занимава с пчели от 2000 г. Пчелен мед, свещи от пчелен восък, пчелен прашец, прополисова тинктура и прополис ще открият всички почитатели на пчелните продукти на масата на пчелна ферма Чавдарови от Тополовград.
Фамилията от Харманли произвежда няколко вида тахан от сусам, лен, тиквено семе, бадеми, лешници и др.
Сайдер Чѝ е натурална алкохолна напитка направена от 3 сорта български ябълки от с. Бисер. Създаден е по технология на Винарска Изба Коларово. След процеса на ферментация е добавена щипка стевия, придаваща му приятна и не натрапчива сладост. Газиран е допълнително за получаване на фин и освежаващ, напомнящ на пенливо вино краен продукт, с изявено присъствие на ябълка.
Семейна ферма от село Българин, Харманлийско, която ще ни предложи продукти от биволско мляко : сирене, извара, масло, катък и кисело мляко.
Семейна ферма от село Българин, Харманлийско, произвежда сусам и изделия от сусам – чистен и смлян сусам, сусамов тахан и сусамена пита.
Семейна ферма от село Българин, Харманлийско, в която се отглеждат по биологичен начин няколко сорта круши и от тях се прави сладко, мармалад, студено пресован сок, сушени плодове и други ароматни вълшебства.
Семейна ферма от село Славяново, Харманлийско, в която от 2014 г се отглеждат 30 дка шафранов минзухар. От него, освен самата подправка, Радко и съпругата му произвеждат сапун, чай, мед, восък, бонбони и др. с шафран.
Семейната ферма от село Българин отглежда пчелни семейства от близо 8 години. Пчелните продукти с марката „Хъни“ са мед от билки, акация, мана и лавандула, пчелна пита с мед, цветен пчелен прашец и перга /пчелен хляб/, прополисови /клееви / пръчки, сироп от мед и бъз, восъчни свещи. Предлагат се в семейния био магазин „Кошера“. Ще ги откриете и на фестивала на царския орел в Тополовград.
В стопанството в село Любеново от 2006 г Йордан и неговата съпруга отглеждат прасета и телета. През 2019 г стартират с производството на луканка, суджук, бабек, пуска и други мезета, които може да опитате и да си отнесете вкъщи от фермерското изложение на фестивал на царския орел.
От 2007 г в градините и оранжериите си в Любимец Ангел Петков отглежда зеленчуци и плодове. На фестивала на царския орел ще ни донесе тиквички, патладжан, корнишони, зелени доматчета и късен сорт пъпеши. Може и някоя туршийка да е приготвил. Елате и вижте 🙂
Тодор и съпругата му се грижат за животновъдно стопанство от 2004 г. В годините отглеждат различни животни като в момента са биволи, говеда, овце и кози. Животните пасат на собствените им пасища и се хранят с техен фураж. От 2016 г. заработва и цех за преработка на млякото в сирене и катък. И с тези два продукта от 4-те вида мляко ще се представят на фестивал на царския орел в Тополовград.
Бутиков проект, който ще се представи с вино Калвент Сира 2023, произведено от биологично грозде от региона на село Сива река, Свиленградско. Калвент Сира 2023 отразява тероара на този уникален район. Част от виното отлежава в дъбови бъчви за шест месеца, което му придава нежни нотки на ванилия и подправки, съчетаващи се хармонично с характерните за сорта аромати на тъмни плодове и черен пипер.
Още от дете Петър се занимава с пчели, както самият той сподели. Професионално възприема пчеларството като професия преди 30-тина години. Петър е от Тополовград, а кошерите му са в полите на Сакар. На фермерският базар ще се представи с пчелен мед, клеева тинктура и цветен прашец.
Производителят на шипки от Тополовград Митко Бачев ще се представи на фестивала с шипков мармалад, шипково вино, шипково масло, а неговата съпруга ще го допълни с ръчните си плетива, които изработва и предлага в своето магазинче „В стаята“.
Христина Димитрова е земеделски производител от село Стоил Войвода, която произвежда самардала и 9 вида шарена сол. С тях и други ароматни подправки ще я видим на фестивал на царския орел на 19 октомври в Топологврад.
9 винарни, обединени от любовта към Сакар и страстта към виното ще вземат участие във фестивала на царския орел по своя неповторим начин. Избите Тера Тангра, Малката звезда, Коларово, Иво Върбанов, Братанов, Вила Басареа, Заара Естейт, Росалеа и Бисанте ще се представят с по 2 вина, едното, от които ще е от линията Birds of Sakar.