Фермерите – участници във фестивала

Фермерите – участници във фестивала

Пчелно стопанство Панови

1. Пчелно стопанство Панови

Намира се в град Тополовград, на ул.Странджа 9, където е къщата и склада на пчелните продукти. Самото стопанство е високо в Сакарските гори, откъдето пчелите събират най-ароматния прашец. Семейство Панови с много труд и любов се грижи за кошерите, затова и медът, който добиват, истински еликсир.

семейна ферма левка

Животновъдна ферма от района на Свиленград. Семейството на Велина и Павлин през 2018 г. стартират с 9 юници, а днес вече са горди собственици на цяло стадо. Във фирмения магазин в Свиленград предлагат екологично чисто, младо, телешко месо и колбаси с вкус от едно време. Кравите са свободно пасящи по поляните на Южен Сакар, а при отглеждането им не се използват антибиотици, хормони или химикали.

Сакарски бадем

Явор Илиев е земеделски производител от 2007, когато стартира със стадо овце. През годините отглежда овце, коне и крави в землището на село Студена, където стопанисва обработваеми земи и пасища. С подкрепата на своето семейство сега отглежда 200 дка бадеми. Произвежда бадеми и на ишлеме тахан от собствена ядка.

Димитровче

В бутиковата изба на двамата любители на виното Иван и Костадин се прави вино от сортовете Мерло, Сира, Димят и Червен мискет. На любителите на виното се предлагат дегустации в избата (засега). Предстои да се изгради и специална дегустационна зала.

Дивата ферма

В село Горно поле семейството на Бети и Ники отглеждат стадо от над 1800 крави от породите Родопско късорого и Сиво искърско говедо, посрещат гости в своята къща и в семейния цех произвеждат продукти от телешко месо, включително колбаси, пастет, месо в буркани, бульон и мн.др.

Сакар екстра милк

Ферма за млечно говедовъдство и мандра в село Момково до Свиленград. Собствениците Николай и Росица отглеждат млечни крави порода Жарсе и с добиваното от тях мляко правят сирене и кашкавал, които могат да бъдат закупени директно от мандрата или от магазинната мрежа в Свиленград.

Сакарски пчелен мед

През 2024 г. ЗП Митко Михайлов добива своя биологичен мед основно от облепиха, което му придава уникален вкус и аромат. Други растения в района на неговите кошери са комунига, детелина и акация. Пчелните продукти се предлагат всяка събота на земеделския пазар в Харманли.

Цветята на Камен

Камен Бакърджиев е ландшафтен архитект по образование и творец по призвание. Освен цветята, които са негова страст, Камен рисува и изработва сувенири на различна тематика. Живее в село Орешник, където са и оранжериите с цветя.

Мандра Орешец

В полите на Източни Родопи, в село Орешец, семейството на Величка и Пламен произвеждат пълномаслено краве сирене, кашкавал и катък от своите крави порода холнщайн. От 2010 г с много труд и любов двамата създават качествени продукти по БДС, които могат да се намерят в магазинната мрежа на Хасково, Харманли, Любимец, Димитровград и Стара Загора, както и на общинските пазари в Тополовград и Ивайловград.

Заара инвест

Мандрата в село Главан произвежда бяло саламурено сирене – краве, овче и смес и овчи и крави кашкавал. Мандрата предлага и собствени рецепти на кашкавал със смокини, шафран, шамфъстък, маслини и люти чушки. Майсторката – млекарка на Заара твори млечните вълшебства с много любов и без компромис в качеството.

Сакарски ахчак

Павлина и нейната дъщеря Даниела съхраняват семейната традиция като правят ахчак (катък) от овче мляко по традиционна рецепта, пазена десетилетия в тяхното семейство. Ахчакът се прави само от мляко и сол, не съдържа изкуствени консерванти и ако посетите фермерското изложение на фестивал на царския орел, ще разберете от самите тях как се случва тази магия.

Мандра Божисимо

Задружното семейство на Пламена от село Лешниково кръщават марката на своята ферма на името на децата си – Божидар и Симона. В мандрата им се произвежда краве сирене, кашкавал, масло и катък. Пламена забърква и вълшебства със сирене и маслини и сирене и чушки.

Сусамов тахан от Сакар

Фамилията от Харманли произвежда няколко вида тахан от сусам, лен, тиквено семе, бадеми, лешници и др.

Сайдер чи

Сайдер Чѝ е натурална алкохолна напитка направена от 3 сорта български ябълки от с. Бисер. Създаден е по технология на Винарска Изба Коларово. След процеса на ферментация е добавена щипка стевия, придаваща му приятна и не натрапчива сладост. Газиран е допълнително за получаване на фин и освежаващ, напомнящ на пенливо вино краен продукт, с изявено присъствие на ябълка.

Село Българин

Семейна ферма от село Българин, Харманлийско, която ще ни предложи продукти от биволско мляко : сирене, извара, масло, катък и кисело мляко.

Сусамов тахан

Семейна ферма от село Българин, Харманлийско, произвежда сусам и изделия от сусам – чистен и смлян сусам, сусамов тахан и сусамена пита.

Крушовица

Семейна ферма от село Българин, Харманлийско, в която се отглеждат няколко сорта круши и от тях се прави сладко, мармалад, ракия, сушени плодове и други ароматни вълшебства.

Шафран от Славяново

Семейна ферма от село Славяново, Харманлийско, в която от 2014 г се отглеждат 30 дка шафранов минзухар. От него, освен самата подправка, Радко и съпругата му произвеждат сапун, чай, мед, восък, бонбони и др. с шафран.

Ахчак от село Бисер

Ахчакът е традиционен млечен продукт, който се прави от овче кисело мляко и с него ще се представи младият фермер Яна от село Бисер. Ахчакът наподобява катък и ще го откриете на фермерския базар – част от фестивал на царския орел в Тополовград.

Био магазин Кошера

Семейната ферма от село Българин отглежда пчелни семейства от близо 8 години. Пчелните продукти с марката „Хъни“ са мед от билки, акация, мана и лавандула, пчелна пита с мед, цветен пчелен прашец и перга /пчелен хляб/, прополисови /клееви / пръчки, сироп от мед и бъз, восъчни свещи. Предлагат се в семейния био магазин „Кошера“. Ще ги откриете и на фестивала на царския орел в Тополовград.

Йордан Кожухаров

В стопанството в село Любеново от 2006 г Йордан и неговата съпруга отглеждат прасета и телета. През 2019 г стартират с производството на луканка, суджук, бабек, пуска и други мезета, които може да опитате и да си отнесете вкъщи от фермерското изложение на фестивал на царския орел.

ЗП Ангел Петков

От 2007 г в градините и оранжериите си в Любимец Ангел Петков отглежда зеленчуци и плодове. На фестивала на царския орел ще ни донесе тиквички, патладжан, корнишони, зелени доматчета и късен сорт пъпеши. Може и някоя туршийка да е приготвил. Елате и вижте 🙂

Тодор Пчела

Тодор и съпругата му се грижат за животновъдно стопанство от 2004 г. В годините отглеждат различни животни като в момента са биволи, говеда, овце и кози. Животните пасат на собствените им пасища и се хранят с техен фураж. От 2016 г. заработва и цех за преработка на млякото в сирене и катък. И с тези два продукта от 4-те вида мляко ще се представят на фестивал на царския орел в Тополовград.

Of Cork Wine

Бутиков проект, който ще се представи с вино Калвент Сира 2023, произведено от биологично грозде от региона на село Сива река, Свиленградско. Калвент Сира 2023 отразява тероара на този уникален район. Част от виното отлежава в дъбови бъчви за шест месеца, което му придава нежни нотки на ванилия и подправки, съчетаващи се хармонично с характерните за сорта аромати на тъмни плодове и черен пипер.

Петър Димитров

Още от дете Петър се  занимава с пчели, както самият той сподели. Професионално възприема пчеларството като професия преди 30-тина години. Петър е от Тополовград, а кошерите му са в полите на Сакар. На фермерският базар ще се представи с пчелен мед, клеева тинктура и цветен прашец.

Шипков мармалад

Производителят на шипки от Тополовград Митко Бачев ще се представи на фестивала с шипков мармалад, шипково вино, шипково масло, а неговата съпруга ще го допълни с ръчните си плетива, които изработва и предлага в своето магазинче „В стаята“.